HOEVEEL SLAAP HEBBEN WE NODIG?

De ene slaapt 5 uur, de andere 7 uur en nog anderen hebben bijvoorbeeld 9 uur slaap nodig om de volgende dag uitgerust te kunnen starten. We verschillen allemaal van elkaar en hebben met gevolg ook allemaal een verschillend ideaal slaappatroon. Maar hoeveel uren hebben we nu echt nodig?

LEVENSNOODZAKELIJK

Eén ding is zeker, slaap hebben we allemaal nodig. Slapen behoort net zoals eten, water en zuurstof tot de levensnoodzakelijke basisbehoeften van de mens. Volgens de gerenommeerde slaaponderzoeker Allan Rechtschaffen kunnen we zelfs langer zonder eten dan zonder slaap. Initieel deed hij testen op dieren. Hieruit blijkt dat deze maximum 2 weken wakker kunnen blijven.

Het belangrijkste wereldrecord wakker blijven bij mensen werd in 1977 gevestigd door de 17-jarige Randy Gardner . Onder supervisie van professionele slaaponderzoekers bleef hij in totaal 11 dagen wakker. Waarna hij last kreeg van hallucinaties, concentratiestoornissen, spreken met dubbele tong en zelfs een daling van de lichaamstemperatuur. Tijdens dit experiment hebben onderzoekers heel wat belangrijke informatie vergaard.

Een gemiddelde gezonde volwassen persoon kan, indien hij beschikt over water, tot 8 weken zonder eten.

SLAPEN IS BRON VAN GEZONDHEID

Slapen is verder ook een perfecte indicator voor onze algemene gezondheid. Slapen we goed, leven we goed en omgekeerd.

Gemiddeld brengen we één derde van ons leven al slapend door. De meesten onder ons weten dan ook dat een goede nachtrust enorm belangrijk is voor onze levenskwaliteit, toch maken we hier zelden een prioriteit van. Drukke dagschema’s doen ons dikwijls vergeten hoe het echt voelt om uitgerust te zijn. Onder meer door het gebruik van kunstmatig licht, een wekker en energydrinks verbreken we onze natuurlijke slaap/waak cyclus.

Deze slaap/waak cyclus verandert naarmate we ouder worden. De NSF (National Sleep Foundation) heeft een studie gepubliceerd die als leidraad dient om te bepalen hoeveel slaap we nodig hebben op elke leeftijd. De studie geeft per leeftijdscategorie een minimum en maximum aantal uren slaap weer dat aangeraden wordt.

Overzicht:

  •  0 tot 3 maanden: 14 tot 17 uur
  • 4 tot 11 maanden: 12 tot 15 uur
  • 1 tot 2 jaar: 11 tot 14 uur
  • 3 tot 5 jaar: 10 tot 13 uur
  • 6 tot 13 jaar: 9 tot 11 uur
  • 14 tot 17 jaar: 8 tot 10 uur
  • 18 tot 25 jaar: 7 tot 9 uur
  • 26 tot 64 jaar: 7 tot 9 uur
  • 65 en ouder: 7 tot 8 uur

Het gaat hier nog niet om een exacte wetenschap, daarvoor zal er nog meer onderzoek gedaan moeten worden. “Hoe meer onderzoek we zullen doen naar slaapduur, hoe beter we advies zullen kunnen geven”, zegt Dr. Max Hirshkowitz van NSF.

HOE GEZONDER SLAPEN?

Om te bepalen hoeveel slaap we juist nodig hebben, is het bij gevolg niet voldoende om onszelf zomaar op deze schaal te plaatsen. We moeten alle elementen die mogelijk invloed hebben op ons slaappatroon in rekening brengen. Zo hebben bijvoorbeeld gezondheid, zware arbeid, stress en fysieke activiteit een grote invloed op onze slaapbehoefte.

Om te beginnen aan een gezondere slaapgewoonte is het belangrijk om op de eerste plaats uw huidige individuele behoeftes en gewoontes in kaart te brengen. “Als je tevreden bent met je aantal uren slaap, ga dan gewoon door. Maar als dat niet het geval is en je niet uitgerust bent, kan dat een waarschuwing zijn”, zeg Dr. Hirshkowitz. “Als je niet zeker bent, probeer dan het middelpunt van je leeftijdscategorie uit en volg het van daar verder op”, aldus Dr. Hirshkowitz. Ga vervolgens verder met kleine aanpassingen en kijk hoe je lichaam hierop reageert. Energie en stemming zijn hier belangrijke indicatoren.

TIPS VOOR HET IDEALE SLAAPPATROON

NSF geeft aansluitend 7 tips die je kunnen helpen bij het vinden van je ideale slaappatroon.

  • Hou vast aan je slaappatroon, ook tijdens de weekends
  • Kom ’s avonds tot rust met een dagelijks ritueel
  • Zorg in je kamer voor een ideale temperatuur, mijd geluid en licht zoveel mogelijk
  • Besteed de nodige aandacht aan je matras, kussen en donsdeken
  • Vermijd alcohol en cafeïne zo veel mogelijk voor het slapengaan
  • Zet elektronisch apparatuur uit
  • Beweeg overdag voldoende

Een slaapdagboek bijhouden waarin je o.a. noteert om hoe laat je ging slapen en opstond en hoe de dag en nacht verliep, kan je helpen om na een tijdje voor jezelf de beste slaapduur te bepalen. Indien je dit goed bijhoudt, is het mogelijk om je oud slaappatroon te vergelijken met het nieuwe. 

Hoeveel slaap heb jij nodig?

Jouw Slaaphandleiding

Heb je genoeg van die eindeloze nachten woelen en draaien? 
Verlang je naar een nachtrust die je batterijen volledig oplaadt?

Download het e-book!