OORZAKEN WINTERBLUES
Vergis je niet, je bent zeker niet de enige die een dipje krijgt in de donkerste dagen van het jaar. Er wordt dan ook regelmatig onderzoek gedaan naar dit fenomeen. Een ding staat vast: een tekort aan licht doet je lichaam geen goed.
In zonlicht, ver te zoeken in de winter, zit namelijk vitamine D. Die is o.a. van belang voor je weerstand en je humeur. Verder zorgt licht ook voor de melatonineproductie in je hersenen. Dit hormoon bepaalt je slaap-waakritme of biologische klok.
Melatonine zorgt ervoor dat je lichaam weet wanneer het in actieve of rustmodus moet zijn. Heb je dus te weinig melatonine, dan geraakt je bioritme in de war. Dat heeft een impact op je bloeddruk, lichaamstemperatuur én hormoonproductie. Geen wonder dat je een dipje krijgt …
HOE PAK JE EEN WINTERDIP DAN AAN?
Tip 1: Verbeter je slaapkwaliteit
Slaap 7 à 8 uur per nacht, niet meer of minder. Een middagdutje nodig? Maak er dan maximum een halfuurtje van. Waak er vooral over dat je regelmaat aanhoudt. De winterblues beïnvloedt immers je slaappatroon, waardoor je te weinig of slecht slaapt.
Het heeft geen zin om uren langer in bed te liggen woelen. Je doet beter iets aan je slaapkwaliteit. Natuurlijke donskussens en donsdekens van Fja-Oeyen geven je alvast meteen zin om je ‘s avonds te nestelen in hun zachtheid. Bovendien laten ze je lichaam ademen.
Leg je smartphone of laptop trouwens niet binnen handbereik. Ze leiden niet alleen af, maar stralen ook blauw licht uit dat de melatonine-aanmaak tegengaat. Gevolg: je hersenen blijven in actieve modus. Zet ook je wekker ver genoeg, zodat je het uur niet kan zien als je in bed ligt.
Tip 2: Lichttherapie
Je hersenen hebben licht nodig om optimaal te functioneren. Ga dus zo veel mogelijk naar buiten of schaf je een speciale lamp aan die daglicht nabootst.
Tip 3: Lach!
Zelfs als je niet in de stemming bent, forceer even een lach op je gezicht. Alleen al het feit dat je grimassen trekt (die op een lach lijken), doet je brein goed.
Tip 4: Pas je menu aan
Wist je dat voeding je humeur meebepaalt? Onder meer pure chocolade, vis, bananen, linzen en gevogelte zijn goed voor je stemming. Cafeïne, suiker en alcohol vermijd je beter als je last hebt van een winterdip.
Tip 5: Meer bewegen
Toegegeven, het vraagt extra motivatie om te sporten in somber weer. Toch helpt het om je winterdip aan te pakken. Sporten geeft je een boost van adrenaline, endorfine én zuurstof. Resultaat? Overdag heb je meer energie en ’s nachts slaap je beter.
Wil je meteen je slaapkwaliteit aanpakken? Vraag advies aan Fja-Oeyen!