Aankooptips voor je Dons

Welke dons best voor jou geschikt is, dat is natuurlijk een heel persoonlijke kwestie. Je adviseur begeleidt je graag in je keuze. Toch zijn er enkele zaken waar je op kan letten bij de aankoop van dons. Zo ben je zeker dat je een kwaliteitsproduct koopt.

GEMAAKT VOLGENS EUROPESE NORM?

Twijfel je over de kwaliteit van het donsdeken dat je verkoper je voorlegt? Kijk eerst en vooral al eens of je op de etikettering de Europese Norm EN12934 terugvindt. Die norm geeft je namelijk al heel wat informatie over:

  • De gevogeltesoort vb. eenden of ganzen
  • De herkomst vb. Noord-Europa of Canada
  • De kleur van het donsvulsel
  • Nieuwe waren (geen hergebruikte dons)
  • De kwaliteitsklasse: van I tot IV
  • De verhouding dons/veren uitgedrukt in percentage van het aantal, niet het volume

Bij Fja-Oeyen ben je zeker van topkwaliteit (klasse I). We stonden zelfs mee aan de wieg van de erkenning van deze norm. Wij gebruiken dan ook enkel dons afkomstig van ganzen die in vrijheid en waardige omstandigheden gekweekt worden, specifiek voor hun dons. Ganzen die omwille van hun vlees en lever gekweekt zijn, geven trouwens slechte dons. Wil je goede dons, dan moeten de ganzen perfect verzorgd worden en gezonde voeding krijgen.

Ook de herkomst geeft je soms een indicatie van de kwaliteit. In China bijvoorbeeld zijn er simpelweg geen ganzenboerderijen voor dons. Dus dat is alvast geen goed teken op het etiket. Komt het dons uit Polen, dan is er ook 90% kans dat deze uit een ganzenslachterij komt. Kies je eendendons i.p.v. ganzendons, dan komt die best uit het hoge Noorden en niet uit Frankrijk, waar ze eenden kweken voor hun zachte vlees.

RESULTAAT VAN VAKMANSCHAP?

Is het dons gemaakt door vakmannen, dan tonen ze je graag de inhoud van het deken of geven ze je inkijk in het productieproces. Wat je zelf vol overtuiging en passie voor het product maakt, daar ben je toch trots op?

Nog een nuttige tip: let op de garantie. Echte, hoogkwalitatieve dons gaat levenslang mee. Een garantie van pakweg 10 jaar wijst dus op dons van lagere klasse.

Vermeldt je verkoper daarnaast ook nog dat het dons niet wasbaar is, dan klopt er echt iets niet. Natuurlijke dons kan en moet gewassen worden. Een echte vakman stelt voor je donsdeken om de 7 à 8 jaar te wassen, apart van de bekleding.

Graag advies bij de keuze van je dons? Neem vlug contact op met Fja-Oeyen!

BOEK DE FJA-OEYEN EXPERIENCE EN TEST ONZE AMBACHTELIJKE DONSDEKENS GRATIS UIT!

ERVAAR ONS HANDGEMAAKT DONSDEKEN GRATIS VOOR EEN HÉLE WEEK

Boek NU
Labels